“Jeg vil at Mendel’s i Bjørvika skal bli en destinasjon for gode øyeblikk. Et sted hvor folk føler seg ivaretatt og verdsatt.“
Drøm deg bort til Paris over en perfekt croissant, nyt en lang brunsj med venner eller skjem deg bort med en afternoon tea med utsøkte småretter. Nå åpner Mendel’s i Bjørvika – en ny destinasjon for de gode smakene og de enda bedre stundene.
– Min største lidenskap er mennesker. Det er det som driver meg. Mendel’s er et sted for å knytte kontakter, bygge relasjoner og skape noe spesielt sammen, forteller Younes El-Khomri, skaperen bak Mendel’s.
Det franske konditoriet åpnet dørene i de første lokalene på Bislett og ble en suksess, før turen gikk videre til Karl Johans gate. Nå er Younes klar for å ta det neste steget med en ny filial hos SIXA i Bjørvika.
– Dette blir et helt nytt konsept. Vi beholder de samme kakene, men vi introduserer en helt ny brunsjbar med en spennende meny, en oppgradert afternoon tea og en atmosfære som er helt unik, sier han. Og ambisjonen er tydelig:
– Jeg vil at Mendel’s i Bjørvika skal bli en destinasjon for gode øyeblikk. Et sted hvor folk føler seg ivaretatt og verdsatt.
Startet Mendel’s fra kjøkkenvinduet
Younes’ historie begynte i Marokko, men det var da familien flyttet til Frankrike at han i en alder av ti år virkelig oppdaget matens magi.
– Det første jeg husker var alle bakeriene, de håndlagde produktene og den franske rutinen rundt dem, mimrer han. Denne opplevelsen inspirerte ham til å bli konditor, en vei som skulle ta ham gjennom spennende opplevelser og utfordringer.
Etter studier og en mastergrad hvor han spesialiserte seg som konditor, drømte han om en internasjonal karriere. Ferden gikk videre til London for å forbedre engelskkunnskapene som kunne muliggjøre dette. Der fikk han etterhvert jobb som konditor hos Royal Navy, hvor han lærte disiplin og språkkunnskapene skjøt fart. Noe som kom godt med da han senere fikk jobb på det luksuriøse varemagasinet Harrods.
– Det var en helt ny verden av luksus, salg og service. Det var der jeg lærte mesteparten av det jeg kan i dag, sier Younes.
Fra spontan Norgesreise til konditor-eventyr
Snart skulle reiselysten by seg igjen, og tilfeldigheter gjorde at han endte opp på en biltur fra Frankrike til Lofoten. Reisekameraten ville bort fra varmen, og valget falt derfor på Norge.
– Jeg visste ingenting om Norge, innrømmer han. Men jeg ble betatt av naturen og landskapet.
I Oslo fant han seg raskt til rette – og det var her Mendel’s oppsto, nærmest ved en tilfeldighet under pandemien. Det hele begynte med kaker og bakverk til venner i påsken, og snart sto folk i kø utenfor kjøkkenvinduet hans.
– Det var ganske morsomt. Vipps trodde til og med jeg drev med noe lyssky virksomhet, ler han.
For Younes er det viktig å bruke lokale råvarer og skape en meny som fremhever det beste av Norge, tilpasset hver sesong. Med hans lidenskap og visjon er det lett å se for seg at Mendel’s i Bjørvika vil bli et sted hvor smaker, mennesker og minner møtes – og hvor søte drømmer fortsetter å gå i oppfyllelse.
For å styrke og videreutvikle Mendel’s har Younes inngått et samarbeid med Morten Usterud, som i over 20 år har utviklet, bygget og drevet ulike konsepter innen gjestfrihetsbransjen i Oslo.
– Pâtisserie var nytt for meg, men møtet med Younes ga meg muligheten til å bidra til veksten av en fantastisk merkevare. Sammen ønsker vi å skape steder der gjestene våre kan dele unike øyeblikk, sier Usterud. Mens Younes er den kreative drivkraften bak selskapet, har Usterud ansvaret for de økonomiske aspektene av virksomheten.